Kultura sećanja u književnosti i edukacija o Holokaustu i zločinima nacizma

Seminar je održan 29. aprila 2014. u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu

(Fotografije sa seminara možete pogledati niže na ovoj stranici)

Domaćin Seminara bila je Narodna biblioteka Srbije koja je zajedno sa švedsko-srpskom organizacijom Terraforming organizovala ovaj skup, a pokrovitelji su bili Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust – IHRA i Kuća Ane Frank iz Amsterdama. Seminar je bio besplatan, a za nastavnike i bibliotekare koji su dolazili izvan Beograda postojala je mogućnost nadoknade dela putnih troškova

Ovo je bio tek prvi seminar u okviru projekta „Dani sećanja“. Od jeseni 2014, i u naredne dve godine, planiran je čitav niz seminara specifično za nastavnike i bibliotekare. Seminari će se održavati u različitim gradovima širom Srbije. Upišite se u našu mailing listu (sasvim na dnu stranice – newsletter) da bi ste bili na vreme obavešteni o svim aktivnostima projekta. Za sva pitanja obratite nam se putem stranice kontakt.

Program seminara

Uvodna reč

Nevena Bajalica, Odeljenje za edukativne projekte, Kuća Ane Frank, Amsterdam
Tamara Butigan, Odeljenje za međunarodne projekte i saradnju, Narodna biblioteka Srbije

Uloga književnosti u učenju o holokaustu 
i kulturi sećanja

Prof. dr John Neubauer, profesor Amsterdamskog univerziteta

Savremeno učenje o Holokaustu: 
metodi i iskustva Kuće Ane Frank

Karen Polak, viši stručni saradnik Kuća Ane Frank, Amsterdam

Korištenje arhivskih fotografija i filmova, 
i uloga i vrednost takvih materijala za kulturu sećanja i učenje o holokaustu

Gerard Nijssen, istoričar i istraživač, Amsterdam

Prezentacija projekta ”dani sećanja”

Nevena Bajalica, Odeljenje za edukativne projekte, Kuća Ane Frank, Amsterdam
Miško Stanišić, Teraforming međunarodna mreža Štokholm – Amsterdam – Novi Sad

Čitamo i pišemo sa Anom Frank

Otvaranje izložbe, prezentacija radionica i edukativnih materijala prevedenih i adaptiranih za upotrebu u bibliotekama u Srbiji

Gerard Nijssen

Predavači

Brošura

prof. dr John Neubauer

prof. dr John Neubauer

profesor komparativne književnosti, Amsterdam

Profesor Neubauer je rođen 1933. godine u Budimpešti. Od 1956 živi u SAD. U Masačusetsu je 1960. završio studije fizike, a u 1962. je u Čikagu diplomirao nemački jezik, gde je i doktorirao 1965. Sledi sjajna akademska karijera: dr Neubauer je radio kao profesor na čuvenim univerzitetima Prinston, Harvard i Picburg u SAD, u Britiš Kolumbiji u Kanadi, u Esenu u Nemačkoj. Penzionisao se sa pozicije profesora komparativne književnosti na Fakultetu društveno-humanističkih nauka Amsterdamskog univerziteta. Posebna mu je specijalnost istorija književnosti centralne i istočne Evrope. Iako u penziji, profesor Nojbauer je veoma aktivan u naučnim forumima, a u slobodno vreme trči maraton! Foto: Tomas Van Der Heijden

Karen Polak

Karen Polak

viši stručni saradnik u Kući Ane Frank Amsterdam

Karen Polak je viši stručni saradnik u Međunarodnom Odeljenju Kuće Ane Frank u Amsterdamu. Član je holandske delegacije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) od 2001. godine. Po struci je istoričar. Intenzivno radi na polju obrazovanja. Između ostalog vodi projekat za borbu protiv antisemitizma kroz obrazovanje sa partnerima u šesnaest evropskih zemalja, i predsedava radnoj grupi o genocidu nad Romima u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust. Redovno objavljuje članke i drži predavanja o različitim aspektima obrazovanja o Holokaustu i kulturi sećanja. Ima dva sina, a u slobodno vreme bavi se biciklizmom i klizanjem na ledu.

Brošura

brošura o seminaru

Program seminara i brošura o projektu „Dani sećanja“
i izložbi „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“

Nevena Bajalica

Nevena Bajalica

odeljenje za edukaciju, Kuća Ane Frank Amsterdam

Istraživač i pedagog, Nevena je studirala književnost na Univerzitetu u Novom Sadu, a opštu lingvistiku na Univerzitetu u Amsterdamu. Nakon nekoliko godina rada na Univerzitetu u Amsterdamu, kao istraživač i ekspert za Balkan prelazi u Holandski institutu za ratnu dokumentaciju i studije Holokausta i genocida (NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies). U odeljenju za edukativne projekte Kuće Ane Frank u Amsterdamu radi od 2011 gde ima zadatak da razvija programe saradnje sa Zapadnim Balkanom. Rado i često dolazi kući u Srbiju gde je posebno raduje njen žuti labrador po imenu Roki.

Gerard Nijssen

Gerard Nijssen

Istoričar i istraživač, Amsterdam

Istoričar i istraživač iz Amsterdama, Gerard Najsen se specijalizovao kao istraživač filmskih arhiva. Gerard posebno radi na traženju i pripremanju materijala za istorijske dokumentarne filmove. 2013. je za dokumentarni TV program o životu Džesi Ovensa dobio prestižnu nagradu Emi američke Nacionalne akademije za televizijsku umetnost (News & Documentary Emmy Award). "Američka priča: Džesi Ovens" govori o crnom atletičaru koji je osvojio 4 zlatne medalje na Olimpijadi u Berlinu 1936, a onda su ga uprkos toga kod kuće u Americi dočekli rasizam i poniženje. Gerard redovno radi na istorijskom dokumentarnom serijalu ”Prošla vremena” (Andere Tijden) koji se još od 1999 prikazuje na holandskoj televiziji.

Miško Stanišić

Miško Stanišić

pedagog, Terraforming Štokholm

Miško je suosnivač i inicijator međunarodne NVO mreže Teraforming, koja se iz Štokholma, preko Amsterdama, proširila do Novog Sada. Rođen je u Sarajevu 1966. a u Štokholm stiže kao izbeglica iz rata u Bosni 1994. U Švedskoj studira pedagogiju i digitalne medije. Radi na organizovanju i izvođenju projekata međunarodne kulturne saradnje i razmene na polju obrazovanja, i drži predavanja naročito na temu borbe protiv diskriminacije, rasizma, antisemitizma, antiromanizma i svih oblika ksenofobije. Specijalnost mu je upotreba novih medija u pedagogiji. Svira klavir i komponuje, a albume sa njegovom muzikom možete naći na internetu.

Fotografije sa seminara